Onze hulp is meestal kosteloos: Stuur een E-mail I 06-41787347
Sporten is gezond, maar bij veel sporten is er ook een risicofactor. Er zijn tegenstanders die soms flink over de schreef gaan, met alle gevolgen van dien. Denk aan een gefrustreerde opponent die een tennisbal na een verloren rally hard tegen uw oog aan slaat. Of een bewuste tackle op kniehoogte tijdens een voetbalwedstrijd. Maar ook roekeloos gedrag zonder opzet kan leiden tot ernstig letsel, zoals een snowboarder die u op de piste van achteren schept. De ander is vaak aansprakelijk voor de schade die u lijdt en het Centrum voor Letselschade helpt u om deze schade te verhalen.
Wie gaat sporten accepteert in principe het risico dat bij die sport hoort. Als u tijdens een tenniswedstrijd een bal tegen uw oog krijgt, wil dat niet meteen zeggen dat er opzet in het spel is. En ofschoon een voetbaltackle blessures kan veroorzaken, is de ander niet per definitie direct aansprakelijk. Binnen sport en spel geldt in Nederland namelijk een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel: opgelopen letsels kunnen behoren tot het risico dat in het spel besloten ligt. Een bewijs van opzet is dan ook niet altijd makkelijk aan te voeren en dat betekent dat u als slachtoffer minder snel recht hebt op schadevergoeding. Getuigen, video's en verklaringen van deskundigen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Het is van groot belang dat u feiten en bewijs meteen verzamelt.
U kunt de ander aansprakelijk stellen als u kunt aantonen dat er duidelijk sprake is van onrechtmatig handelen. Dat dit niet atijd eenvoudig is, blijkt uit bijvoorbeeld een geval uit het Eredivisie voetbal. Een talentvolle speler werd geschept door de keeper van de tegenpartij. Hij verbrijzelde zijn knie. De speler kon zijn carrière wel voortzetten, maar haalde nooit meer het niveau van voorheen. Na maar liefst 14 jaar procederen werd hem uiteindelijk een fikse schadevergoeding toegewezen.
Nu hoeft het niet altijd zo lang te duren, maar het zal duidelijk zijn dat onrechtmatig handelen in de sport lastig te bewijzen valt. Per sport zal gekeken moeten worden naar de regels: zijn die overtreden, op welke manier en heeft alleen de dader de regels overtreden, of u wellicht ook? Vaak zijn er kansen op schadevergoeding als u kunt aantonen dat er opzet en grove roekeloosheid in het spel was, als veiligheidsregels niet nagekomen zijn en of er sprake is van onvoorziene gedragingen. Een voorbeeld van dit laatste is doorgaan met een tackle als er al afgefloten is, of het hierboven beschreven voorbeeld: een tennisbal die roekeloos ná een rally in uw richting wordt geslagen. U rekent er niet meer op, omdat het spel in feite al stil ligt.
Wij kunnen u prima bijstaan in dit soort zaken, maar u kunt in eerste instantie zelf ook het een en ander doen. Bijvoorbeeld getuigen vragen een verklaring af te leggen, videomateriaal verzamelen en in elk geval aangifte doen bij de politie.
Heeft u vragen hierover, bel ons dan gerust. Wij kunnen u direct nog meer tips en adviezen geven en samen met u kijken naar de bewijslast. We bijten ons vast in uw zaak, zodat u krijgt waar u recht op heeft. Bel of mail ons, hieronder vindt u onze gegevens.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor letselschadevergoeding of smartengeld?
Bel naar: 06-41787347 of: