Onze hulp is meestal kosteloos: Stuur een E-mail I  06-41787347

Verkeersongeval

Letsel na een verkeersongeval? Wij helpen u schade te verhalen

Een verkeersongeval zit in een klein hoekje, maar de psychische of lichamelijke schade kan heel groot zijn. U valt met de fiets omdat u moet uitwijken voor een ander, of iemand rijdt u van achteren aan. Als de andere verkeersdeelnemer schuld heeft, kunt u uw schade op hem of zijn verzekeraar verhalen. Het Centrum voor Letselschade kan u hierbij helpen. Wij kijken naar de toedracht van het ongeval en proberen uw schade op de best mogelijke manier te verhalen. Gevolgen van het ongeval kunnen bijvoorbeeld zijn dat u arbeidsongeschikt raakt, enkele maanden niet kunt werken, of dat u hulp in de huishouding nodig heeft. U heeft dan recht op schadevergoeding. Schakel ons direct in.

U wordt aangereden: wat zijn de lichamelijke en psychische gevolgen?

Vaak heeft een aanrijding geestelijke (psychische) of lichamelijke schade tot gevolg. Bij geestelijke schade kan het bijvoorbeeld zijn dat u niet meer de straat op durft, of in een auto durft te rijden. U slaapt niet goed of u voelt zich voortdurend vermoeid. Soms kunnen deze symptomen pas later duidelijk worden. Bij lichamelijk letsel is het doorgaans direct duidelijk dat dit met het ongeval te maken heeft. Het is belangrijk om u altijd na een ongeval direct te laten onderzoeken. De medisch specialist kan dan vaststellen of het (oorzakelijk) verband tussen het ongeval en uw aandoening aanwezig is. Ook als u later specifieke lichamelijke of psychische klachten krijgt, kan de specialist dat terugvoeren naar het ongeval. Lees hier verder voor specifieke Whiplash klachten.

Wij helpen bij het bepalen en vorderen van de schadevergoeding

Het Centrum voor Letselschade helpt u vervolgens bij het bepalen en vorderen van de schadevergoeding op de aansprakelijke partij. Wij vragen het proces-verbaal voor u op en stellen in overleg met u een claim op die we indienen bij de tegenpartij of haar verzekeraar. Als het nodig is, spreken we met getuigen en stellen we getuigenverklaringen op, of laten we het ongeval analyseren. Dat kan belangrijk zijn voor de schuldvraag: soms betwist de tegenpartij de schuld. Wij kunnen u helpen de zaak duidelijk te krijgen. 

Let op: jonge kinderen hebben zelfs bij schuld recht op vergoeding

De wet beschermt kinderen vergaand in het verkeer. Kinderen die jonger dan 14 jaar zijn en slachtoffer zijn van een verkeersongeval, hebben altijd recht op volledige schadevergoeding. Zelfs al zijn zij zelf schuldig aan het ongeval. De wet vindt namelijk dat de automobilist altijd rekening moet houden met kinderen.  

Regeling voor zwakke verkeersdeelnemers

Als voetganger of fietser bent u kwetsbaar ten opzichte van auto's. De wet stelt daarom dat u extra beschermd wordt. Als een auto u aanrijdt is de automobilist altijd voor tenminste 50% van de schade aansprakelijk, tenzij sprake is van ‘overmacht’ of ‘bewuste roekeloosheid’. De bewijslast ligt dan bij de automobilist. Deze moet bewijzen dat u als voetganger of fietser schuld aan het ongeval heeft gehad. Indien u beide schuldig bent, kunnen wij voor u onderzoeken voor welk percentage de aansprakelijkheid geldt.

Rijden onder invloed

Beschonken bestuurders of andere onder invloed verkerende verkeersdeelnemers zorgen helaas nog altijd voor vele ongelukken. Ook onder invloed zijn van drugs kan bij ongelukken een belangrijke rol spelen. De schuldvraag verandert dan aanzienlijk, zelfs als de onder invloed zijnde verkeersdeelnemer geen schuld lijkt te hebben: er wordt altijd voor 25%-50%  schuld aangenomen en dat heeft invloed op de schadevergoeding.

Bent u als passagier betrokken bij een aanrijding?

Als passagier heeft u geen invloed op de verkeersdeelname. Bij een aanrijding krijgt u daarom vrijwel altijd de schade vergoed. Ook wanneer uw bestuurder een eenzijdig ongeval veroorzaakt - hij rijdt bijvoorbeeld tegen een verkeerslicht aan - krijgt u als passagier de schade vergoed. 

Ongeval met het openbaar vervoer

U mag ervan uitgaan dat een ritje met het openbaar vervoer niet uitdraait op een vervelend ongeval waar u letsel aan over houdt. Gebeurt dat toch, dan is in verreweg de meeste gevallen de vervoerder aansprakelijk, tenzij hij kan bewijzen dat het ongeval onvermijdelijk was. Soms kunnen dit ingewikkelde zaken zijn, waar wij u uitstekend mee kunnen helpen.

Verkeersongeval gedurende het werk

Als u tijdens werktijd fietst of auto rijdt, is de werkgever doorgaans de aansprakelijke als er een ongeval gebeurt. Hij behoortm daar ook voor verzekerd te zijn. Kan hij aantonen dat u aan het ongeval duidelijke en in ernstige mate zelf schuld heeft, dan ligt aansprakelijkheid soms anders.

Andere situaties

Verkeersongelukken kunnen op talloze manieren plaatsvinden. Als u letselschade ondervindt, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt, zodat wij uw zaak direct kunnen behandelen. Zeker als het gaat om een ongeval met getuigen, is directe actie aan te bevelen. Maak foto’s en video- en of geluidsopnames, zodat de feiten helder zijn.

Onbekende dader? Waarborgfonds Motorverkeer

Als u bent aangereden, maar de dader rijdt door, of is onverzekerd, dan draait u zelf op voor de schade. Er is dan echter toch nog een mogelijkheid om uw schade te verhalen. Dat kan bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt schade wanneer het ongeval veroorzaakt is door een motorrijtuig (brommer, scooter, auto). Er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Kijk op www.schadezonderdader.nl of het zin heeft uw schade te melden bij het Waarborgfonds of neem met ons contact op.

Vragen?

Twijfelt u over de mogelijkheid tot schadevergoeding na een ongeval? Neem gerust contact met ons op. Vaak zijn er goede mogelijkheden uw schade te verhalen. Bel of mail ons. U vindt hieronder onze gegevens.

Direct contact?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor letselschadevergoeding of smartengeld?
Bel naar: 06-41787347 of:

Stuur mij een E-mail

Vormen van letselschade

Lees hieronder meer over de vormen van letselschade of neem direct contact met ons op:

Stuur een mail 06-417 873 47